10FORIT_iDeal-2.0-scaled.jpg

iDEAL 2.0: verplicht vanaf 1 juni 2024

Online betalen gebeurt op dit moment heel veel via iDEAL 1.0 Maar dat gaat veranderen in de toekomst. Het Nederlandse betalingssysteem is namelijk overgenomen door het European Payments Initiative (EPI). Deze nieuwe betalingsvorm gaat iDEAL 1.0 vervangen. Maar in Nederland is eerst nog iDEAL 2.0 gelanceerd. Dit is verplicht vanaf 1 juni 2024 en 10FORIT is hier op voorbereid.

Dat betekent dat klanten van 10FORIT zich geen zorgen hoeven te maken over de migratie van iDEAL 1.0 naar 2.0.

Het is wellicht wat verwarrend, maar in Nederland hebben wij nu iDEAL 1.0. Tegelijkertijd is iDEAL 2.0 geïntroduceerd. Dit zal op termijn weer vervangen worden door Wero. Het laatste is puur ter kennisgeving en komen wij in een latere nieuwsbrief, als het gaat spelen, op terug.

Betaalprovider met iDEAL 2.0
Om er zeker van te zijn dat je iDEAL 2.0 kunt aanbieden is het belangrijk een betaalprovider te kiezen die 2.0 al ondersteunt. Het laatste dat je als organisatie wilt is dat je klanten gefrustreerd afhaken omdat een betaling niet lukt. Via zo’n betaalprovider is het mogelijk iDEAL 2.0 te integreren.

Na 1 juni van dit jaar houdt het huidige iDEAL op te bestaan en zal 2.0 de norm zijn.
iDEAL is volgens de banken goed voor 1,2 miljard betalingen per jaar en 70% van de totale online betalingen gaat via dit betaalsysteem (in Nederland).

Belangrijkste kenmerken van iDEAL 2.0
Wat nieuw is, is dat de favoriete bank van de klant automatisch geselecteerd wordt en rekening houdt met de voorkeuren van de klant. Met de mobiele bankapp is het daarnaast mogelijk om direct via de bankapp te betalen middels een QR-code. Handig is dat betaalgegevens via iDEAL opgeslagen worden. Invullen hiervan bij het doen van betalingen hoeft dus niet meer.

Met iDEAL 2.0 hebben consumenten de mogelijkheid om een persoonlijk profiel aan te maken. Binnen dit profiel kunnen zij hun betaalvoorkeuren en relevante betaalgegevens, zoals bezorg- en e-mailadressen, opslaan. Tijdens het betalingsproces worden deze gegevens automatisch ingevuld, wat zorgt voor een naadloze transactie-ervaring.

Voordelen voor uw organisatie van iDEAL 2.0
Met iDEAL 2.0 wordt de online winkelervaring van een e-commercebedrijf geoptimaliseerd, met kansen om de omzet te verhogen en een verbeterde klantbeleving te bieden. Hier volgen twee belangrijke voordelen:

  1. Verbeterde conversieratio: iDEAL 2.0 minimaliseert de hindernissen in het afrekenproces op verschillende manieren, zoals met iDEAL QR, iDEAL Snel betalen en iDEAL Checkout. Dit kan leiden tot een hogere conversieratio doordat het betalingsproces eenvoudiger wordt en klanten sneller kunnen afrekenen.
  2. Verhoogde klanttevredenheid: iDEAL 2.0 biedt klanten een snellere en flexibelere betaalervaring. Naarmate iDEAL nieuwe betaalmethoden introduceert, krijgen klanten meer keuzemogelijkheden en wordt online betalen klantvriendelijker gemaakt.

10FORIT is in ieder geval klaar voor iDEAL 2.0  en werkt samen met alle klanten aan een zorgeloze migratie.

Meer weten over iDEAL 2.0? Dan kunt u contact opnemen met onze consultant Arno van den Broek via contact@10forit.nl of u belt naar +31 88 0016604.

Belanna VeenmaniDEAL 2.0: verplicht vanaf 1 juni 2024
10FORIT_Omnichannel-Communicatie-Trends-scaled.jpg

Vooruitblik: Digitale handel en omnichannel communicatie

Het speelveld is online. Handel is tegenwoordig digitaal en zal alleen maar meer worden. Met een flinke boost door de laatste pandemie, is het speelveld voor handel versneld verschoven naar online. Daarmee werd het belang van omnichannel klantervaring benadrukt. Niet alleen in 2023 speelde omnichannel een belangrijke rol bij de klantervaring, maar ook in 2024 en in de jaren hierna.

Omnichannel communicatie – een korte uitleg

Het begrip wordt uitgelegd als een strategie waarbij een bedrijf meerdere kanalen inzet om de klantervaring te verbeteren en contactmomenten verder uit te breiden. Maar is het nog wel een strategie?

Geen strategie, maar noodzaak

Hoe meer handel zich online afspeelt, hoe meer omnichannel geen strategie maar noodzaak wordt. Vanuit de klant wordt verwacht dat bedrijven via verschillende kanalen een gepersonaliseerde klantervaring kunnen bieden. En voor bedrijven is omnichannel dé manier om verkoop te stimuleren, concurrentie voor te zijn en duurzame klantrelaties op te bouwen. Daarmee maakt omnichannel zich onmisbaar en wordt het een noodzaak. Oftewel  een noodzakelijke strategie.

Omnichannel communicatie beperkt zich niet tot handel

De optimale klantervaring wordt niet alleen binnen de handel beleefd. Ook branches als de gezondheidszorg, de financiële dienstverlening en het toerisme hebben met klantervaring te maken. Zo kunnen patiënten via verschillende kanalen in contact staan met zorgverleners en met behulp van apps hun gezondheid bijhouden. Maar denk ook aan digitaal bankieren, mobiele portemonnees en realtime updates krijgen over de een vlucht. Dit zijn allemaal vormen van omnichannel. Klanten voorzien van een persoonlijke en gemakkelijke ervaring via mobiele apps, e-mails of stemassistenten.  

AI doet ook mee in omnichannel communicatie

Als er iets is wat uitermate geschikt is voor omnichannel communicatie, dan is het AI. En met behulp van Machine Learning is het niet meer weg te denken. Vragen over eenzelfde onderwerp, maar op een andere manier gesteld, worden door kunstmatige intelligentie ook herkend. Klanten kunnen dus vaker geholpen worden met behulp van AI. Tevens zorgt AI ervoor dat op hetzelfde moment meer klanten geholpen worden. En dat draagt weer bij aan een positieve klantervaring.

Omnichannel communicatie doet er toe

Niet alleen in 2024 zal omnichannel communicatie belangrijk zijn, maar ook in de jaren daarna. Zeker met de komst van AI zal het niet meer weg te denken zijn, aangezien deze een grote rol speelt binnen omnichannel communicatie. Om af te sluiten nog een keer de redenen waarom omnichannel een must zal worden:

  • Gemak dient de mens en dat is wat klanten verwachten.
  • Persoonlijke ervaring die afstemt op individuele voorkeur.
  • Een gemakkelijke winkelervaring die voor hogere omzet en inkomsten zorgt.

Benieuwd wat omnichannel communicatie voor uw bedrijf kan betekenen? Voor meer informatie kunt u contact opnemen met onze consultant Arno van den Broek via contact@10forit.nl of u belt naar +31 88 0016604

Belanna VeenmanVooruitblik: Digitale handel en omnichannel communicatie
10FORIT_AI-act-scaled.jpg

Nieuw Europees akkoord omtrent AI

Regels en wetten. We vinden ze in het groot en in het klein. In het klein vinden we ze in het gezin en in het groot kan het gaan om verkeersregels. Houden we ons er niet aan, dan volgen er consequenties. Hetzelfde geldt voor wetten. Ze zijn in het leven geroepen om het voor iedereen leefbaar te houden. En wanneer er iets nieuws op de markt komt, kan het ook zomaar zijn dat er nieuwe regels voor ontwikkeld worden. Dat is gebeurd rondom AI. Over de nieuwe Europese verordening, AI Act, is op 9 december 2023 een politiek akkoord bereikt.

Heeft u al gehoord van de AI Act?

Deze Europese verordening stelt strenge regels voor alle autonoom handelende computersystemen en algoritmes die content genereren, mensen assisteren of beslissingen nemen. Oftewel Artificial Intelligence. Deze regels zijn opgesteld om ervoor te zorgen dat mensen en bedrijven te maken krijgen met veilige, niet discriminerende, transparante, milieuvriendelijke en traceerbare kunstmatige intelligentie. Én deze moet onder toezicht van mensen staan.

De verwachting is dat vanaf 2026 iedereen die met AI werkt aan de eisen moet voldoen. Zijn er overtredingen, dan volgen er hoge boetes.

Afspraken binnen de AI Act

In het akkoord zijn onder andere basisafspraken gemaakt. Denk hierbij aan eisen voor mogelijk risicovolle toepassingen, ondersteuning die AI kan bieden aan mkb’ers en de werking van AI in producten en diensten. Met deze basisafspraken kunnen alle inwoners van Europa vertrouwen op AI.

Naast de basisafspraken zijn er ook afspraken gemaakt over wat zogeheten hoog-risico-AI-systemen zijn en welke eisen hieraan gesteld moeten worden. Een hoog-risico-AI-systeem heeft bijvoorbeeld invloed op de kansen van mensen op de arbeidsmarkt, de financiële dienstverlening, het onderwijs of medische apparaten.

Er zullen straks vormen van AI verboden zijn in de EU. Hierbij vallen onder andere social scoring, hierbij krijgt de burger een bepaalde score op basis van het gedrag. Daarnaast zijn ook manipulerende AI-technieken verboden. Ook moeten aanbieders duidelijk maken wanneer de gebruiker te maken heeft met AI. Is er sprake van een chatbot in een online winkel, wordt er gebruikgemaakt van deepfake technieken of is content gegenereerd met AI? Dan moet het duidelijk zijn dat er gesproken wordt met AI of dat de inhoud gemaakt is door kunstmatige intelligentie.

AI Act geeft duidelijkheid

Voor ontwikkelaars schept dit nieuwe politieke akkoord duidelijkheid wanneer zij een AI product op de Europese markt willen aanbieden. Zo moet kunstmatige intelligentie zodanig ontworpen worden, dat er geen illegale inhoud gegenereerd kan worden. Maar niet alleen voor ontwikkelaars moet er meer duidelijkheid komen, ook voor degene die AI gebruiken. Zij zijn namelijk ook gebonden aan regels, om risico’s te voorkomen. Een wettelijke verplichting is dan een risicomanagementsysteem. Zo’n systeem is verplicht wanneer er gebruik wordt gemaakt van hoog-risico-AI-systemen.

Veiligheid voorop

De AI Act moet ervoor zorgen dat personen, bedrijven en overheden die in aanraking komen met AI, ervan uit kunnen gaan dat het systeem veilig is. Het toezicht dat in het leven geroepen wordt, moet ervoor zorgen dat onveilige systemen niet meer op de markt verkrijgbaar zijn. Mocht er nog AI in omloop zijn die niet voldoet aan de eisen, dan volgen er hoge boetes voor de ontwikkelaars. Kortom, de AI Act is een bepalend akkoord. Voor nu is er een voorlopig akkoord. De nieuwe regelgeving moet nog goedgekeurd worden door alle EU-lidstaten en het Europese Parlement. 10FORIT houdt u op de hoogte van alle ontwikkelingen omtrent deze nieuwe AI Act.

Voor meer informatie over regels omtrent AI, kunt u contact opnemen met onze consultant Arno van den Broek via contact@10forit.nl of u belt naar +31 88 0016604.

Belanna VeenmanNieuw Europees akkoord omtrent AI
10FORIT_Harmen_Jonkman-scaled.jpg

Interview met Harmen Jonkman/10FORIT, Software Engineer en Schaakgrootmeester

Harmen is een man die zijn hart volgt en die vertelde hem dat hij zijn grote passie, schaken, centraal moest stellen in zijn leven. Hij nam een sabbatical van een jaar op en is zich helemaal gaan storten op professioneel schaken. Hiervoor verliet hij de voormalige zusterorganisatie van 10FORIT; DSE Software. Sinds enige tijd werkt Harmen bij 10FORIT. Een kennismaking met de schaakgrootmeester van ons bedrijf.

“Na een sabbatical van een jaar kwam ik aan tafel bij de directeur van 10FORIT en hij vroeg mij of ik zin had om voor hem te komen werken. In het jaar dat ik mij volledig op schaken ben gaan richten, kwam ik erachter dat het heel moeilijk is om hier je brood mee te verdienen. Op dit moment ben ik een semi-professioneel schaakspeler en word ik uitgenodigd voor toernooien en krijg ik betaald voor competitiewedstrijden. En bij toernooiwinst ontvang ik prijzengeld. Maar er zijn heel veel jonge grootmeesters uit Azië bijgekomen en de concurrentie is enorm groot. Vandaar mijn keuze om werken bij 10FORIT met schaken te combineren.”


Schaakkwaliteiten ook handig voor 10FORIT

Op de vraag of er raakvlakken zitten tussen zijn werk als Software Engineer en schaken vertelt Harmen het volgende:
“Bij schaken is het analytisch vermogen en vooruit kunnen denken heel belangrijk. Maar ook sta je onder tijdsdruk en moet je toch rustig blijven en de juiste beslissingen nemen. Tijdens het werk bij 10FORIT kom ik vergelijkbare situaties tegen en zijn de eigenschappen die ik vanuit het schaken meeneem erg handig.
Binnen het bedrijf houd ik mij vooral bezig met de ontwikkeling van nieuwe functionaliteit binnen EEZYCOM en zorg ik dat de productie op gang blijft. Daarnaast zorg ik ervoor dat de huidige software in geval van verstoringen het gewoon blijft doen. Continuïteit is natuurlijk enorm belangrijk en ben daar mede voor verantwoordelijk.”

Op het gebied van veiligheid speelt Harmen een belangrijke rol binnen 10FORIT.
“Er zijn veel geautomatiseerde processen en deze passen wij continu aan om ze steeds veiliger te maken. Cybercriminelen staan niet stil en wij moeten ervoor zorgen dat wij ze steeds een stap voor zijn.”

Efficienter en productiever werken door EEZYCOM

10FORIT was een van de eerste partijen die AI (artificial intelligence) toepaste in zijn omnichannel communicatieoplossing EEZYCOM. Deze ontwikkeling is in een enorme stroomversnelling gekomen het afgelopen jaar.
Harmen: “Ik merk dat 10FORIT hierin behoorlijk vooruitstrevend is. Wij gebruiken het zelfs in de coding van onze software en ik denk dat het in ons vakgebied een steeds grotere rol zal gaan betekenen. Ook gaat het helpen om efficiënter en productiever te werken. Maar de mens zal wel altijd alles moeten controleren of het de richting opgaat die wij wensen. Het is een hulpmiddel, maar de menselijke factor blijft enorm belangrijk. Onze relaties zorgen ervoor, dat naast automatiseerde communicatie, het ook mogelijk blijft iemand persoonlijk aan de lijn te krijgen. EEZYCOM is gewoon een enorm goed instrument in de ondersteuning van bijvoorbeeld credit management afdelingen om het werk geautomatiseerd gedaan te krijgen met daarin, indien gewenst, de human touch.”

Zo eindigt het gesprek met Harmen wiens laatst gewonnen toernooi op Tenerife was. En dat kon hij mooi combineren met wat sightseeing daar. Schaakgrootmeester zijn heeft zo zijn voordelen…

Belanna VeenmanInterview met Harmen Jonkman/10FORIT, Software Engineer en Schaakgrootmeester
ai-chat-bot-talking-to-user-using-artificial-inte-2023-11-27-05-28-22-utc-1-scaled.jpg

De stemmen van de klantenservice

Aan iemands stem kunnen we veel afleiden. Is de persoon blij, boos, ongeduldig of meelevend? Zeker wanneer het aankomt op klantenservice is een stem belangrijk. Als klant wil men geholpen en gehoord worden. Wanneer u als klant zijnde bijvoorbeeld boos bent, is het belangrijk dat de persoon aan de andere kant van de lijn zo op uw emoties kan reageren dat bij u de frustratie afneemt en u het gevoel krijgt dat het goedkomt. Een goede stem is dus belangrijk, ook als deze AI is. Maar wat is een goede stem en hoe zijn deze in de afgelopen jaren geëvolueerd?

In den beginne

Om te weten hoe de stem van klantenservice is ontstaan, is het goed om een kleine geschiedenisles te volgen. Nog voordat de telefoon op grote schaal gebruikt werd, was er al klantenservice. Deze werd persoonlijk of via post verleend, wat natuurlijk niet altijd even efficiënt was. En toen kwam daar de telefoon, dé uitvinding voor organisaties om zich te onderscheiden van de concurrent. Met de komst van callcenters in de jaren 60 ontstonden daar de eerste klantenservice afdelingen. Er kwamen meer mogelijkheden om eigen strategieën en technologieën te ontwikkelen en de medewerkers te trainen. Toen daar in de jaren 90 en begin 2000 ook nog eens internet aan toegevoegd werd, werden de mogelijkheden nagenoeg eindeloos. Zo hadden we niet alleen de klantenservice via de telefoon tot onze beschikking, maar ook via kanalen als social media, chat en de website.

De ontwikkeling van de ‘stem’

Niet alleen de vorm van klantenservice is vanaf het begin aan ontwikkeling onderhevig geweest, ook de stem die aan de telefoon te horen was. Waar u voorheen altijd persoonlijk te woord werd gestaan, krijgt u nu steeds vaker te maken met een keuzemenu of een AI gestuurde klantenservice. De laatste jaren staan dus veel in het teken van digitale transformatie. En hoewel de AI-stem een toevlucht neemt, hebben we ook nog de in de studio ingesproken stem. Deze blijft namelijk ook in trek. Zo hebben diverse relaties van ons stemmen die lokaal ingesproken zijn.

Stemmen van 10FORIT

Bij 10FORIT zijn de stemmen altijd aan verandering onderhevig. Klanten kunnen ervoor kiezen om de teksten in te laten spreken in de studio, maar digitale stemmen kunnen makkelijker aangepast worden. Taak voor de klant om goed na te denken over een digitale stem of studiostem. Want waar de digitale stem makkelijk aan te passen is, zijn qua insprekers voor studiostemmen veel professionele sprekers beschikbaar in vrijwel iedere klankkleur. Daarnaast is het zo dat het belangrijk is om na te gaan voor welke doeleinden de stemmen gebruikt zullen worden. Moet een klant nog een openstaand bedrag voldoen, dan kan de tone of voice aangepast worden aan de fase in het communicatieproces. Daarbij in aanvang vriendelijk, dan vriendelijk doch dringend, tot een dringend verzoek. Dit is geautomatiseerd in te stellen indien gewenst.  

Welke keuze maakt u?

Zoals eerder gezegd, bij het kiezen van een stem gaat het vooral om uw voorkeur. Maar bent u benieuwd naar welke opties u hebt en heeft u behoefte aan meer informatie over het gebruik van stemmen voor uw klantenservice? Dan kunt u contact opnemen met onze consultant Arno van den Broek via contact@10forit.nl of u belt naar +31 88 0016604.

Belanna VeenmanDe stemmen van de klantenservice
vertical-photo-of-a-man-chats-with-an-artificial-scaled.jpg

Is een andere inrichting van de klantenservice nodig door de komst van ChatGPT?

‘Goedemorgen, waar kan ik u mee helpen?’ Een vraag waaruit niemand kan leiden of deze gesteld is door een persoon of een chatbot. Steeds vaker wordt er binnen de klantenservice gebruikgemaakt van chatbots. En met de komst van ChatGPT is het ook mogelijk dat complexe vraagstukken beantwoord kunnen worden door AI. Betekent dit het einde van de klantenservice zoals we deze kennen?

Iedere versie beter en meer

Niet alleen is het voor ChatGPT mogelijk om complexe vragen te beantwoorden, ook kan het tegenwoordig foto’s en video’s interpreteren. Laat u een foto van ingrediënten zien, dan weet ChatGPT wel een heerlijk recept voor u. Maar ook kan het programma teksten in een bepaalde stijl voor u schrijven, kabels herkennen en zelfs simpele spelletjes en apps genereren. De komst van deze intelligente software biedt ontelbare toepassingen en kan de werkzaamheden van bepaalde afdelingen, zoals de klantenservice, van bedrijven beïnvloeden. 

Wordt de klantenservice dan nu écht overbodig?

Ja en nee, dit is best een moeilijk vraagstuk. ChatGPT kan antwoord geven op al uw vragen, zelfs de meest complexe die u kunt bedenken. Dit alles door het leervermogen van dit programma. Een eerdere soortgelijke casus is leesvoer voor programma’s als ChatGPT en daarmee verbetert het programma zich. Maar waar intelligente software hele handleidingen kan opdreunen en alle veelgestelde vragen en ook de moeilijkere vragen weet te beantwoorden, kan het tegelijkertijd onjuiste of zelfs onzinnige antwoorden geven.

Van mens tot mens

Ventileren tegen een chatbot is lang niet zo handig of prettig als tegen een mens. Het stukje oprechte medeleven wat een persoon u kan geven ontbreekt bij een chatbot als ChatGPT. En dan is er nog niet eens gesproken over het omgaan met vertrouwelijke informatie. Twee onderzoekers van het lectoraat Professional Communication in a Digitalizing Society van Zuyd Hogeschool, Anna Krispin en Mark Pluymaekers, weten te melden dat ChatGPT naast soms geven van incorrecte en ethisch onverantwoorde reacties, ook slecht omgaat met vertrouwelijke informatie. Dat is wel belangrijk bij het winnen van het vertrouwen van de klant.

De klantenservice kan dus blijven?

Ja! ChatGPT is ongetwijfeld een meerwaarde voor de klantenservice, maar het betekent niet het einde van deze afdeling. Medewerkers kunnen het inzetten om een antwoord te geven op een klachtenmail, de meest repeterende vragen te beantwoorden, teksten vertalen en zelfs documenten samenvatten of anders formuleren. De klantenservice anders inrichten zal misschien wel nodig zijn, maar niet drastisch en alleen maar om uw medewerkers te ondersteunen. De intelligente software heeft namelijk altijd een menselijke check nodig en ook de klant heeft nog behoefte aan een levend persoon aan de andere kant van de lijn. En bij de klantenservice draait het om de klant, dus ga altijd goed na hoe u uw klanten het beste van dienst kunt zijn en daarmee onderscheidend blijft ten opzichte van de concurrent.

Benieuwd hoe en welke AI u het beste kunt implementeren in uw klantenservice? Of heeft u behoefte aan meer informatie over intelligente software? Dan kunt u contact opnemen met onze consultant Arno van den Broek via contact@10forit.nl of bel naar +31 88 0016604.

Belanna VeenmanIs een andere inrichting van de klantenservice nodig door de komst van ChatGPT?
customer-service-evaluation-concept-2023-11-27-05-01-08-utc-1-scaled.jpg

Waarom juist nu investeren in je klantenservice?

In een tijd waarin concurrentie feller is dan ooit tevoren en klanten steeds hogere verwachtingen hebben, is goede klantenservice essentieel voor bedrijven die zich willen onderscheiden. Het gaat niet alleen om het oplossen van problemen, maar ook om het overtreffen van verwachtingen en het opbouwen van sterke, langdurige relaties met klanten. Hoe kunt u inspelen op individuele voorkeuren en Immersive Customer Experience (CX) om klanten te behouden?

Klanten verwachten personalisatie

Een van de belangrijkste redenen waarom investeren in goede klantenservice cruciaal is, is de toenemende verwachting van klanten op het gebied van personalisatie. Klanten willen niet behandeld worden als een nummer, maar als individuen met unieke behoeften en voorkeuren. Door in te spelen op deze individuele voorkeuren kunt u de relatie met klanten versterken en hun loyaliteit vergroten.

Een manier om dit te bereiken is door gebruik te maken van gegevens en technologie. Analyseer bijvoorbeeld het koopgedrag en de interactie geschiedenis van klanten om inzicht te krijgen in hun voorkeuren. Gebruik deze informatie vervolgens om gepersonaliseerde aanbiedingen, aanbevelingen en communicatie te leveren en klanten zullen zich gewaardeerd en begrepen voelen. Dit maakt de kans op herhaalaankopen groter.

Immersive CX is de toekomst

Immersive CX is een benadering van klantenservice die draait om het creëren van een natuurlijke, vloeiende interactie met klanten. In plaats van klanten door een gestandaardiseerd script te leiden, streeft Immersive CX ernaar om klantgesprekken authentieker en menselijker te maken. Dit kan worden bereikt door gebruik te maken van geavanceerde technologieën zoals kunstmatige intelligentie (AI) en chatbots of een voice-AI zoals EEZYCOM, die afgestemd kan worden op de voorkeuren van uw klant.

Een belangrijk aspect van Immersive CX is het vermogen om klanten snel en effectief te helpen. Dit betekent dat klantenservicemedewerkers toegang moeten hebben tot relevante informatie en tools om problemen onmiddellijk op te lossen. Bovendien moeten klanten in staat zijn om moeiteloos van het ene kanaal naar het andere over te schakelen, bijvoorbeeld van chat naar e-mail of telefoon, zonder hun situatie opnieuw te hoeven uitleggen.

Klanten behouden is kosteneffectiever dan nieuwe klanten werven

Het behouden van bestaande klanten is vaak kosteneffectiever dan het werven van nieuwe. Klanten die al bekend zijn met uw merk en een positieve ervaring met uw bedrijf hebben gehad, hebben meer kans om terug te keren en meer te besteden. Bovendien kunnen tevreden klanten positieve mond-tot-mondreclame genereren, wat nieuwe klanten kan aantrekken.

Een goede klantenservice speelt een cruciale rol in het behouden van klanten. Wanneer klanten weten dat ze op u kunnen rekenen om hun problemen op te lossen en aan hun behoeften te voldoen, zullen ze minder geneigd zijn om naar de concurrent over te stappen. Het opbouwen van loyaliteit kan leiden tot een stabiele en groeiende klantenkring, wat op lange termijn gunstig is voor de winstgevendheid van uw bedrijf.

Om uw bedrijf te laten floreren in een competitieve markt, is het nu de tijd om te investeren in goede klantenservice en de voordelen ervan te plukken. Het investeren in goede klantenservice is vandaag de dag dus niet langer een optie, maar een absolute noodzaak. Klanten verwachten personalisatie, vloeiende interacties en snelle oplossingen voor hun problemen. Bent u benieuwd hoe 10FORIT u hierbij kan helpen? Neem dan contact op met onze consultant Arno van den Broek via contact@10forit.nl of bel naar +31 88 0016604.

Belanna VeenmanWaarom juist nu investeren in je klantenservice?
Michelle-cover-foto-scaled.jpg

Menselijke emoties en de toekomst van Artificial Intelligence. Een blog van onze manager Marketing & Sales, Michelle Filbri.  

Artificial Intelligence (AI) heeft de afgelopen jaren enorme vooruitgang geboekt en heeft zijn stempel gedrukt op diverse sectoren. Een opwindende ontwikkeling, is het vermogen van AI om menselijke emoties te begrijpen en erop in te spelen. Deze ontwikkeling heeft ook invloed op 10FORIT, en dus doe ik graag een voorspelling over wat wij in de toekomst kunnen verwachten. 

De grens tussen mens en machine 

Het onderscheid dat gemaakt kan worden tussen mens en machine wordt met het verstrijken van de jaren steeds minder groot. Met de komst van deep learning, een onderdeel van Artificial Intelligence, worden algoritmen en modellen ontwikkeld die computers in staat stellen om taken uit te voeren en te leren. Deep learning maakt gebruik van kunstmatige neurale netwerken met meerdere lagen. Deze zijn geïnspireerd op – je raadt het misschien al – de werking van biologische neurale netwerken in het menselijke brein. Deze evolutie richting een nauwere samenwerking tussen mens en machine roept interessante vragen op over de toekomst van menselijke emoties en de rol van AI daarin. Het vermogen van AI om menselijke emoties te begrijpen, interpreteren en zelfs te simuleren opent de deur naar een aantal opwindende mogelijkheden, maar brengt ook enkele belangrijke overwegingen met zich mee. 

Empathie als een AI-kwaliteit 

Een van de meest opvallende gevolgen van AI die menselijke emoties kan begrijpen, is het potentieel voor empathische AI-systemen. Dit betekent dat AI in staat zal zijn om de emoties van mensen te herkennen en hierop te reageren op een empathische manier. Dit kan in verschillende domeinen van toepassing zijn, zoals in de klantenservice. 

Maar met deze groeiende integratie van AI in ons emotionele leven komen ook ethische vraagstukken om de hoek kijken. Hoe zorgen we ervoor dat AI-systemen onze emoties op een respectvolle en verantwoorde manier gebruiken? Er moet worden nagedacht over zaken als privacy, toestemming en beveiliging van emotionele gegevens. Het is essentieel om strenge ethische richtlijnen en regelgeving te ontwikkelen om ervoor te zorgen dat deze technologieën niet worden misbruikt of onze emotionele privacy schenden. 

De menselijke touch behouden 

Hoewel AI een krachtige bondgenoot kan worden in het begrijpen en omgaan met menselijke emoties, moeten we ook blijven benadrukken dat de menselijke touch onvervangbaar is. AI kan ons ondersteunen, maar het kan niet de diepgaande, menselijke verbindingen en empathie vervangen die we met andere mensen kunnen ervaren. Het is belangrijk dat we de balans vinden tussen de voordelen van AI en het behouden van menselijke waarden en relaties. 

De rol van AI in 10FORIT 

In ons eigen bedrijf, 10FORIT, zie ik een aantal mogelijke toepassingen voor AI die menselijke emoties begrijpen. We kunnen AI bijvoorbeeld toepassen op ons omnichannel communicatieplatform EEZYCOM om onze klanten, op basis van emotieherkenning, hun klanten beter te laten begrijpen en beter in te spelen op hun wensen, waardoor we onze diensten kunnen verbeteren. Daarnaast kunnen we AI gebruiken om interne teamdynamiek te analyseren en te verbeteren, waardoor een positieve werkomgeving ontstaat. 

De toekomst ziet er veelbelovend uit met AI die menselijke emoties begrijpt, maar we moeten blijven nadenken over de ethische implicaties en de juiste balans vinden tussen technologische vooruitgang en menselijke waarden.  
 
Eens van gedachten wisselen over dit interessante onderwerp? Neem gerust contact met mij op via michelle.filbri@10forit.com

Belanna VeenmanMenselijke emoties en de toekomst van Artificial Intelligence. Een blog van onze manager Marketing & Sales, Michelle Filbri.  
chatting-bot-1.jpg

Wat kan ChatGPT betekenen voor klantenservice?

Sinds ChatGPT vorig jaar online kwam, is er veel over te doen geweest. Er werd dan ook  vol verwachting uitgekeken naar versie 4 die onlangs is verschenen. De chatbot wordt door velen beschouwd als een doorbraak op het gebied van tekst producerende AI. Er wordt zelfs beweerd dat het (over niet al te lange tijd) bepaalde beroepen overbodig zal maken. Maar wat betekent de komst van ChatGPT voor de wereld van de klantenservice?

Nog even in het kort: ChatGPT is een chatbot, die op basis van een vraag of opdracht een heldere en begrijpelijke tekst genereert, zoals een brief of een samenvatting. Voor het formuleren van de tekst gebruikt het grote hoeveelheden tekst van het internet. Het nieuwste model is onder andere in staat om in een dialoog vervolgvragen te beantwoorden en fouten toe te geven. Dit zou kunnen betekenen dat het een waardevolle aanvulling is voor bijvoorbeeld de chatfunctie bij een klantenserviceafdeling.

Wat zegt ChatGPT zelf

We namen de proef op de som en stelden ChatGPT de vraag om uit te leggen wat het kan betekenen voor klantenservice. Hierop gaf het de volgende response:

Mensachtige interactie

“Als ChatGPT kan ik een belangrijke rol spelen in klantenservice door een mensachtige interactie te bieden aan klanten. Dit betekent dat ik in staat ben om vragen te beantwoorden, problemen op te lossen en informatie te verstrekken op een manier die vergelijkbaar is met hoe een menselijke klantenservicemedewerker zou handelen.”

24/7 beschikbaar
“Als een geautomatiseerde klantenservice-oplossing kan ik 24/7 beschikbaar zijn en in staat om snel en efficiënt te reageren op klantverzoeken. Ik kan ook helpen bij het verminderen van de wachttijden van klanten door met meerdere klanten tegelijk te communiceren.”

Verhogen van productiviteit
“Bovendien kan ik worden geprogrammeerd om specifieke taken uit te voeren, zoals het verifiëren van klantgegevens, het volgen van bestellingen, het bieden van technische ondersteuning en het oplossen van problemen. Dit betekent dat ik bedrijven kan helpen om de productiviteit te verhogen en de kosten te verlagen, terwijl ik tegelijkertijd een hoge kwaliteit klantenservice bied.”

Verbeteren van klantervaring
“In het algemeen kan ik bedrijven helpen om de klantervaring te verbeteren door snelle, efficiënte en betrouwbare ondersteuning te bieden via een verscheidenheid aan digitale kanalen, zoals live chat, e-mail en sociale media. Dit kan leiden tot hogere klanttevredenheid, meer herhaalde aankopen en positieve mond-tot-mondreclame.”

Kanttekeningen
Aan het gebruik van ChatGPT zitten ook wat kanttekeningen. Zoals gezegd wordt de tekst opgesteld op basis van bronnen van het internet. Hierbij loop je dus het risico dat er inbreuk wordt gemaakt op het auteursrecht. Als het systeem specifiek wordt getraind op het gebruik van eigen bronnen van een bedrijf zou het mogelijk kunnen zijn om het toe te passen. Die training zou onder meer gericht moeten zijn op referentieteksten over een bedrijf of over specifieke processen of producten.

Daarnaast is ChatGPT niet in staat om feitelijke onjuistheden te herkennen, wat betekent dat een controle van de gepresenteerde tekst (voorlopig) nog wel nodig is. Ook is het niet helemaal duidelijk hoe ChatGPT omgaat met privacygevoelige informatie, wat natuurlijk voor klanten een heel belangrijk punt is in de relatie met een bedrijf.

Verdere ontwikkeling

ChatGPT zou dus toegepast kunnen worden voor taken die nu al door chatbots worden uitgevoerd. In die zin voegt het dus niet echt iets toe, maar wat opvalt is dat ChatGPT in staat is om heel natuurlijke taal te formuleren, wat de klantbeleving een stuk zal verbeteren, en de snelheid waarmee dit gebeurt. Als het model verder wordt ontwikkeld is het in de toekomst wellicht mogelijk om ook meer complexe taken aan chatbots uit te besteden. daarmee blijft ChatGPT dus een interessant fenomeen voor klantenservice.

Wat kan 10FORIT voor u betekenen?

Heeft u na het lezen van dit artikel behoefte aan persoonlijk contact op het toepassen van AI binnen uw organisatie? Dan kunt u contact opnemen met Arno van den Broek via 06-15336235 of arno.vandenbroek@10forit.com.

Belanna VeenmanWat kan ChatGPT betekenen voor klantenservice?
customer-service-concept.jpg

Word de klantcontactmedewerker van de toekomst

De afgelopen jaren heeft er verandering plaatsgevonden. Veel verandering als het aankomt op klantenservice. Waar het ooit begon met direct contact met een medewerker van het bedrijf, kwam na het introduceren van de telefoon steeds vaker het telefonisch contact. Maar in het laatste decennium heeft er een grote verandering plaatsgevonden. Medewerkers van klantcontactcentra hebben veel nieuwe vaardigheden onder de knie moeten krijgen en voor klanten werd door onder andere social media de drempel om contact op te nemen steeds meer verlaagd. Nu er nog meer ontwikkelingen gaande zijn binnen de klantenservice is het belangrijk voor medewerkers om hiervan op de hoogte te blijven. Hoe ziet de baan van een klantcontactmedewerker er in de toekomst uit?

Word een alleskunner

Kort gezegd wordt de toekomstige klantcontactmedewerker een alleskunner. Er zijn steeds meer kanalen op de markt gekomen voor klanten om eenvoudig contact op te nemen met de klantenservice van organisaties. Deze kanalen worden dan ook veelvuldig ingezet door bedrijven, en dit zorgt ervoor dat personeel continu bezig is met het uitbreiden van hun skills. Het inzetten van deze veelal online kanalen zal er niet voor zorgen dat telefonisch contact helemaal zal verdwijnen.

Uit onderzoek van Microsoft blijkt dat zodra zaken complex of dringend zijn, zo’n 34% van de klanten toch naar de telefoon grijpt. Dat betekent niet dat als deze telefoontjes persoonlijk afgehandeld hoeven te worden, veelal kan dit via tools als EEZYCOM. Als organisatie kun je precies bepalen hoe inkomende telefoontjes afgehandeld worden. Zo kan er gekozen worden om alle inkomende gesprekken digitaal op te nemen en alleen een selectie van calls door te schakelen richting een medewerkers. De overige telefoontjes kunnen digitaal afgehandeld worden.

Van persoonlijk naar gedigitaliseerd

Nu is het nog een derde van de klanten die naar de telefoon zal grijpen. Als dit verder afneemt, wordt persoonlijk telefonisch contact een schaars goed en hoe staat het er dan voor met het personeel van de klantenservice? Volgens experts zal er een verschuiving plaatsvinden. Door de automatisering zullen de werkzaamheden diverser worden, uitgebreider zijn en meer status en beloning krijgen.

Als het persoonlijke contact steeds minder zal worden, de online kanalen waarmee gecommuniceerd wordt uitgebreider en de automatisering zal vorderen, wat zijn dan de vaardigheden van de toekomstige klantcontactmedewerker, beter bekend als de alleskunner?

  • Tips en suggesties beheersen
    Zoals nu al steeds vaker het geval is, wordt de klantcontactmedewerker ondersteund door technologieën als AI. Deze technologie neemt niet alleen de repetitieve vragen weg bij de medewerker, waardoor het werk minder eentonig wordt. Ook leert het van cases. Dit zal zo doorgevoerd worden, dat AI de medewerker verder kan ondersteunen. Aangeven welke antwoorden wellicht geschikt zijn, maar ook wat mogelijk het probleem is bij de klant. Aan de achterkant zal AI een steeds grotere rol gaan spelen. Klantcontact medewerkers zullen dus de tips en suggesties van AI moeten beheersen en op een goede manier toepassen.
  • Verstand van zaken
    Maar niet alleen op het gebied van klantenservice. Als het gaat om het kopen van producten zijn er verschillende soorten klanten. Zo is er de relationele en de transactionele klant. Deze laatste heeft z’n research gedaan en weet wat hij of zij wil hebben. Dan is er nog de relationele. Deze klant wil graag het gesprek aangaan met het merk, om daarna over te gaan tot aankoop. Vaak is deze klant huiverig voor een verkeerde aankoop. Voor deze klant is het belangrijk dat het personeel van de klantenservice verstand van zaken heeft over de producten. Een ondersteunende en adviserende rol kan spelen naar de klant toe en dus een hoge product expertise heeft.
  • Emotionele vaardigheden
    Voor personeel van de klantenservice is het sowieso al een vereiste om zich in te kunnen leven in de klant. Een betalingsachterstand? Samen tot een oplossing komen waar beide partijen baat bij hebben, zal beter lukken met inlevingsvermogen in de klant. Wanneer een klant contact opneemt is dat altijd met een bepaalde emotie. Zeker als het gaat om een betalingsachterstand. Als de communicatie dan ook nog eens via een online kanaal verloopt, is het van belang dat het personeel hier haarfijn op in kan spelen en de juiste emotie weet te tonen. Deze sterke vaardigheden zijn essentieel om oplossingsgericht te kunnen werken, wat cruciaal is bij het werk van een klantcontactmedewerker.

Wat kan 10FORIT voor u betekenen?

Om uw personeel klaar te stomen voor de toekomst heeft 10FORIT een aantal diensten die daarbij kunnen helpen. Voor verschillende branches hebben wij de oplossing om te voorzien in de werkzaamheden van de toekomstige alleskunner. Heeft u behoefte aan meer informatie of bent u benieuwd welke diensten uw bedrijf verder kunnen helpen? Dan kunt u contact opnemen met Arno van den Broek via 06-15336235 of arno.vandenbroek@10forit.com.

Belanna VeenmanWord de klantcontactmedewerker van de toekomst