Het woord ‘allerkunner’ lijkt wel uitgevonden voor Igor Wortel, CEO van Phalanxes. Regelmatig spreekt hij op evenementen van 10FORIT, waar de zalen steevast tot de nok toe gevuld zijn met geïnteresseerden. Met zijn Amsterdamse tongval en een flinke dosis branie zorgt hij ervoor dat elke toehoorder met nieuwe kennis over data, robotisering en generatieve AI naar huis gaat.
Hoog tijd om ook onze lezers kennis te laten maken met de man die veelzijdigheid lijkt te hebben uitgevonden.
“In een ver verleden was ik op zoek naar goud, steenkool en gas. Als mijnbouwingenieur reisde ik de hele wereld over, naar plekken waar het soms 24 uur reizen was naar de dichtstbijzijnde dokter. Wanneer we grondstoffen onderzochten en verwerkten, moest je tot op atoomniveau begrijpen wat er misschien wel 100.000 miljoen jaar geleden heeft plaatsgevonden. Alleen op die manier kon je de samenstelling achterhalen en met die kennis een zo efficiënt mogelijk proces opzetten om het meeste rendement te behalen.
Uiteindelijk ben ik weer gaan studeren, dit keer in finance. Mijn analytische kijk op zaken, gevormd door mijn tijd in de mijnbouw, bleek bijzonder waardevol in deze nieuwe omgeving.”
Al 14 jaar staat Igor Wortel aan het hoofd van Phalanxes, een naam die verwijst naar een oude oorlogsformatie. Hij legt uit dat door samenwerking, afstemming en de juiste opstelling, 300 Spartanen erin slaagden om 10.000 Perzen te verslaan (zoals te zien in de film 300).
“Ik kijk op dezelfde manier naar de wereld als ik vroeger naar delfstoffen deed, en daardoor heb ik een heel andere kijk op automatisering – en dat loont. Net zoals de samenwerking van de Spartanen tot resultaten leidde, geldt dat ook voor een automatiseringsproject met verschillende specialisten. Het draait om het samenbrengen van de juiste mensen op het juiste moment. Elk project vraagt om zijn eigen experts. Het probleem is vaak om de juiste mensen te vinden die je met vertrouwen hun werk kunt laten doen. Vanuit mijn bedrijf is dat mijn expertise.”
Igor kent de mensen achter 10FORIT al ongeveer 20 jaar. Vanuit zijn tijd bij Debitel raakten enkele collega’s betrokken bij het bedrijf dat nu 10FORIT is. Het contact is al die jaren goed gebleven, en de bedrijven werken regelmatig samen
“Tijdens mijn presentaties voor 10FORIT bespreek ik robotisering en het bouwen van intelligente machines. Eigenlijk heb je met Excel al een soort expertsysteem, waarin je formules kunt maken, vragen kunt stellen en antwoorden krijgt. Dit is in de kern al een intelligent systeem dat werk uit handen neemt. Maar hoe begin je, en hoe vind je de beste toepassing? Waar maak je het verschil? Voordat je start, moet de data op orde zijn, anders wordt het een puinhoop. Garbage in is garbage out. Dus eerst moet je procesmatig en consistent data toevoegen of verrijken, pas daarna kun je aan automatisering denken.
Veel bedrijven zijn al bezig met generatieve AI, maar ze begrijpen hun eigen omgeving nog niet eens goed. Welke individuele processen zijn geschikt voor kleine, incrementele verbeteringen? Je hebt een stappenplan nodig om van een processtap naar volledige inzet van generatieve AI te komen. Bij 10FORIT beschikt men over de juiste tools om dit te doen.”
Onderzoek van Google Cloud laat zien dat 72% van de retailers generatieve AI het komende jaar wil inzetten. Wij vroegen Igor hoe bedrijven Gen AI het beste kunnen inzetten.
“Begin met het onderzoeken van de processen binnen je organisatie en kijk ook naar de applicaties die worden gebruikt. Binnen Microsoft heb je bijvoorbeeld tools als Power BI, Power Automate, Co-Pilot, Viva Learning, en meer. Hiermee kun je al veel processtappen automatiseren en dus intelligenter maken. Veel mensen beseffen dat niet. Zelfs een eenvoudige koppeling tussen Excel en je boekhoudsysteem kan al een groot verschil maken. Met generatieve AI kun je vervolgens die extra automatiseringsstap zetten.
Zo heb ik een test gedaan waarbij we in vijf minuten 25.000 gepersonaliseerde betalingsherinneringen genereerden en per e-mail verstuurden. Iedere mailtekst was persoonlijk en afgestemd op het bestedingspatroon, de bestelgegevens en persoonsgegevens van de debiteur. De brief die ik kreeg, was anders dan die van jou. Bij een proces zoals betalingsherinneringen kun je bovendien goed volgen wat de resultaten zijn, dus als je iets test, zie je meteen het effect.
Start small, act fast, grow big.”
Generatieve AI kan op meerdere gebieden ingezet worden, zoals op ondersteuning van de klantenservice, beheer van de productcatalogus en ontwikkelingen van nieuwe producten versnellen. Igor legt uit hou je Gen AI het beste kan introduceren bij een organisatie.
“Hiervoor moet je wel een ontwikkelpad afleggen; generatieve AI is geen toverstokje waarmee je zomaar kunt zwaaien. Als je Excel – dat al een intelligent systeem is, bijvoorbeeld voor het maken van rapporten en grafieken – koppelt aan Exact en het slimmer maakt door formules of simpele regels toe te voegen voor automatische koppelingen, ben je feitelijk al goed op weg. Vervolgens moet je de data verder analyseren en verbanden leggen met behulp van machine learning (een vak dat Igor al 12 jaar doceert). Dit is pure statistische wiskunde, die je al op de middelbare school hebt geleerd.
Leg bijvoorbeeld kassabondata van de AH op tafel; je ziet al snel een verband tussen melk en cornflakes, omdat niemand cornflakes droog eet. Er is dus een duidelijke relatie tussen die twee. Op basis van dergelijke verbanden in de data kun je een gerichte marketingcampagne opzetten. Je kunt er zelfs slim de indeling van je winkelschappen mee bepalen: producten die het snelst verkopen en de hoogste marge hebben, worden op ooghoogte geplaatst. Let hier maar eens op in de supermarkt!
Als je die verbanden niet ziet, creëer je valse lucht en steek je veel energie in iets dat niets oplevert. Het is alsof je een reclamecampagne voert om schepijs op de Noordpool te verkopen – er zit gewoon geen logica achter.”