Onlangs is onze directeur Frank Beentjes toegetreden tot het bestuur van het VCMB. Reden genoeg voor ons om voorzitter Dick Kruiswijk eens nader aan de tand te voelen over het Verbond van Credit Management Bedrijven (VCMB).
Vorige keer heeft u het al gezegd, maar in het kort nogmaals, wat doet het VCMB?
Wij behartigen de belangen van alle organisaties die werkzaam zijn binnen creditmanagement.
Alle disciplines binnen het vakgebied van creditmanagement worden binnen het verbond vertegenwoordigd. Denk hierbij aan gerechtsdeurwaarders, handelsinformatiebureaus, kredietverzekeraars en factoringbedrijven. Daarbij vinden wij het belangrijk dat alle bloedgroepen goed vertegenwoordigd zijn in de VCMB Raad en het bestuur.
Hebben jullie een specifieke doelstelling geformuleerd voor 2018?
Jazeker, en een prestigieus doel ook. Het VCMB Waardenonderzoek.
In de media wordt altijd het gezichtspunt van de ‘zielige schuldenaar’ gekozen, terwijl bedrijven binnen ons verbond integer hun werk willen uitvoeren. Hoe de media de sector benadert is niet positief en ook Tweede Kamervragen worden ook vaak vanuit een negatief perspectief gesteld. Dat helpt ons niet bij nieuwe wetgeving, zoals de AVG. Stringente beperking van datagebruik voor creditmanagement is vanuit privacy misschien een goed idee, maar als wij dankzij data-analyse de debiteuren die het betreft beter kunnen helpen als wij meer informatie beschikbaar hebben, is dat voor de betrokken debiteur veel belangrijker. De vooroordelen rondom creditmanagement zitten ons daarbij in de weg.
Door ons Waardenonderzoek willen wij onderbouwd laten zien welke waarde creditmanagement heeft voor de economie en de maatschappij.
Wat is die waarde dan?
Allereerst voorkomen wij faillissementen en zorgen daarmee dat de werkgelegenheid van die organisatie blijft. De meeste bedrijven gaan failliet omdat ze hun eigen rekeningen niet kunnen betalen door wanbetaling van hun debiteuren. Niet omdat ze geen verdiencapaciteit hebben.
Daarnaast zorgt creditmanagement ervoor dat er op krediet gekocht kan blijven worden. Stel je voor dat dit niet meer kan, dan heeft dit grote gevolgen voor de economie, maar ook op persoonlijk vlak. Wie kan er dan nog een huis kopen?
Creditmanagement levert een belangrijke waarde aan onze economie en maatschappij, maar dat gezichtspunt komt in de pers of de politiek niet of nauwelijks aan bod.
Wanneer verschijnt het VCMB Waardenonderzoek?
We zijn druk bezig met de voorbereiding van de eerste fase van het onderzoek, waarin we de feiten en cijfers inventariseren die de basis vormen voor de tweede fase van het onderzoek, waarin het cijfermateriaal geëxtrapoleerd wordt naar maatschappelijke en economische waarden.
Hoe ziet u de toekomst van uw branche?
Talentontwikkeling is erg belangrijk voor de toekomst van de categorie. Maar talent wordt net als de politiek en de media beïnvloed door de vooroordelen over de branche en de berichtgeving in de media die dat vooroordeel telkens bevestigt en versterkt. Dat is erg jammer. Onze branche heeft ook te maken met een digitaliseringsslag, zie bijvoorbeeld innovatieve bedrijven zoals 10FORIT, die een belangrijke rol binnen het speelveld innemen. Naast digitalisering is analyse van gegevens steeds belangrijker en hiervoor zijn specifiek opgeleide mensen nodig die dit werk kunnen doen. Die zijn behalve schaars, ook niet meteen enthousiast over een carrière binnen creditmanagement. Terwijl het carrièreperspectief binnen de creditmanagementsector nog nooit zo groot geweest is.
Meer informatie over een carrière in creditmanagement of op de hoogte blijven over het VCMB Creditmanagement Waardenonderzoek, neem dan regelmatig een kijkje op www.vcmb.nl of schrijf je daar in voor de nieuwsbrief.