We verklappen het meteen maar, de kop is een teaser, bedacht door iemand achter een toetsenbord. Bij wijze van experiment gaf de redacteur van dit artikel Chat GPT de opdracht om een alternatieve kop te bedenken. Daar kwamen onder andere deze uitrollen; “Afscheid van traditionele AI”, “Op weg naar een nieuwe generatie AI” en “De evolutie voorbij conventionele AI”.
Wij geloven heilig in de kracht van AI, en blijven continu de ontwikkelingen volgen en monitoren hoe we het optimaal kunnen inzetten. Het is een oplossing voor veel, maar niet voor alles. En daarom gebruiken we gewoon onze eigen kop boven het artikel. Er gebeurt momenteel veel op AI-gebied (ook bij 10FORIT, zie bijvoorbeeld het artikel over Voice Cloning. Een voorbeeld hiervan is de ontwikkeling van Agentic AI. Wat is het, wat kan het en wat gaat het ons brengen (of juist niet)?
Er gebeurt momenteel veel op AI-gebied (ook bij 10FORIT, zie bijvoorbeeld het artikel over Voice Cloning. Een voorbeeld hiervan is de ontwikkeling van Agentic AI. Wat is het, wat kan het en wat gaat het ons brengen (of juist niet)?
Welke smaken zijn er eigenlijk op het gebied van AI?
Voor wie denkt dat AI nieuw is, helpen wij uit de dromen. Circa 20 tot 25 jaar geleden was er al sprake van AI. Rond het millennium kwam Smalle AI, of Narrow AI, op. Deze AI is ontwikkeld voor specifieke taken, zoals gezichtsherkenning, spraakherkenning (Siri, Alexa, Google Assistant) en aanbevelingssystemen (zoals bij Netflix en Amazon). Deze systemen leren van data, maar zijn beperkt tot één taak.
Daarnaast zijn er Limited Memory AI, toegepast in zelfrijdende auto’s, Theory of Mind AI, die gedachten en gevoelens van mensen zou moeten begrijpen, en General AI, die meerdere taken kan uitvoeren, leren en zich aanpassen aan verschillende domeinen, vergelijkbaar met menselijke intelligentie. De laatste twee zijn nog niet in de praktijk gerealiseerd.
En dan wordt het nog interessanter met Superintelligent AI en Self-Aware AI. Beide zijn nog puur hypothetisch, maar in het kort komt het neer op AI die de menselijke intelligentie ver overtreft en zelfs een ‘bewustzijn’ heeft. Maar laten we weer terug op aarde komen en inzoomen op iets wat we nog niet hebben genoemd: Agentic AI.
Agentic AI: luchtfietserij of praktisch toepasbaar?
Rond 2020 kwam Agentic AI in de lucht, vrij recent dus. Deze vorm van AI trok aanvankelijk niet meteen veel aandacht, maar daar is het laatste jaar verandering in gekomen. Waarschijnlijk omdat artificial intelligence een flinke sprong voorwaarts heeft gemaakt, en Agentic AI hierop mee kan liften. Maar wat is het eigenlijk? Deze AI kan zelfstandig beslissingen nemen en acties ondernemen om doelen te bereiken. Het is een autonome vorm van AI die actief taken uitvoert op basis van vooraf ingestelde doelen.
Denk bijvoorbeeld aan autonome drones of robots (zoals in de zorg) die onafhankelijk aan de slag gaan. Maar meer richting onze core business, slimme assistenten. En dan bedoelen wij niet Google Home of Siri, die alleen reageren op commando’s, maar een digitale assistent die ook actief taken uitvoert, zoals het inplannen van afspraken (bijvoorbeeld onderhoud bij woningcorporaties) en het beheren van e-mails op basis van voorkeuren en doelen (zoals inkomende mails met vragen die geautomatiseerd afgehandeld kunnen worden). Bijvoorbeeld bij autonome kredietbeoordeling: AI kan zelfstandig gegevens verzamelen en analyseren, zoals de financiële geschiedenis van een relatie, en hier autonoom beslissingen nemen over het goed- of afkeuren van kredietaanvragen. Denk ook aan autonome klantenservice: AI kan via chatbots of virtuele assistenten autonoom klantvragen beantwoorden en complexe problemen analyseren, inclusief escalaties of automatische oplossingen.
Agentic AI oplossing voor personeelsschaarste?
In het kort biedt Agentic AI oplossingen voor een wereld waarin personeelsschaarste steeds verder toeneemt. Uit een TNO-onderzoek uit 2024 blijkt dat 28% van de werkgevers nu al met een personeelstekort kampt, en 26% verwacht dit probleem binnen twee jaar verder te ervaren. De Nederlandsche Bank waarschuwt bovendien dat de groei van de beroepsbevolking zal afnemen, waardoor het vinden van personeel steeds moeilijker wordt.
Zo zal Agentic AI een uitkomst zijn voor bedrijven en organisaties die toekomstbestendig willen zijn en proactief reageren op veranderingen in de arbeidsmarkt.
Meer weten over de mogelijkheden van toegepaste AI binnen uw organisatie? Neem dan contact op met onze consultant Arno van den Broek via contact@10forit.com of bel naar +31 88 016604.