Donderdag 7 november staat 10FORIT op de Credit Expo in Den Bosch; bezoek onze sessie of kom gezellig langs op onze stand (standnummer 1)

Nieuws

Nieuw Europees akkoord omtrent AI

Foto van man met text AI

Regels en wetten. We vinden ze in het groot en in het klein. In het klein vinden we ze in het gezin en in het groot kan het gaan om verkeersregels. Houden we ons er niet aan, dan volgen er consequenties. Hetzelfde geldt voor wetten. Ze zijn in het leven geroepen om het voor iedereen leefbaar te houden. En wanneer er iets nieuws op de markt komt, kan het ook zomaar zijn dat er nieuwe regels voor ontwikkeld worden. Dat is gebeurd rondom AI. Over de nieuwe Europese verordening, AI Act, is op 9 december 2023 een politiek akkoord bereikt.

Heeft u al gehoord van de AI Act?

Deze Europese verordening stelt strenge regels voor alle autonoom handelende computersystemen en algoritmes die content genereren, mensen assisteren of beslissingen nemen. Oftewel Artificial Intelligence. Deze regels zijn opgesteld om ervoor te zorgen dat mensen en bedrijven te maken krijgen met veilige, niet discriminerende, transparante, milieuvriendelijke en traceerbare kunstmatige intelligentie. Én deze moet onder toezicht van mensen staan.

De verwachting is dat vanaf 2026 iedereen die met AI werkt aan de eisen moet voldoen. Zijn er overtredingen, dan volgen er hoge boetes.

Afspraken binnen de AI Act

In het akkoord zijn onder andere basisafspraken gemaakt. Denk hierbij aan eisen voor mogelijk risicovolle toepassingen, ondersteuning die AI kan bieden aan mkb’ers en de werking van AI in producten en diensten. Met deze basisafspraken kunnen alle inwoners van Europa vertrouwen op AI.

Naast de basisafspraken zijn er ook afspraken gemaakt over wat zogeheten hoog-risico-AI-systemen zijn en welke eisen hieraan gesteld moeten worden. Een hoog-risico-AI-systeem heeft bijvoorbeeld invloed op de kansen van mensen op de arbeidsmarkt, de financiële dienstverlening, het onderwijs of medische apparaten.

Er zullen straks vormen van AI verboden zijn in de EU. Hierbij vallen onder andere social scoring, hierbij krijgt de burger een bepaalde score op basis van het gedrag. Daarnaast zijn ook manipulerende AI-technieken verboden. Ook moeten aanbieders duidelijk maken wanneer de gebruiker te maken heeft met AI. Is er sprake van een chatbot in een online winkel, wordt er gebruikgemaakt van deepfake technieken of is content gegenereerd met AI? Dan moet het duidelijk zijn dat er gesproken wordt met AI of dat de inhoud gemaakt is door kunstmatige intelligentie.

AI Act geeft duidelijkheid

Voor ontwikkelaars schept dit nieuwe politieke akkoord duidelijkheid wanneer zij een AI product op de Europese markt willen aanbieden. Zo moet kunstmatige intelligentie zodanig ontworpen worden, dat er geen illegale inhoud gegenereerd kan worden. Maar niet alleen voor ontwikkelaars moet er meer duidelijkheid komen, ook voor degene die AI gebruiken. Zij zijn namelijk ook gebonden aan regels, om risico’s te voorkomen. Een wettelijke verplichting is dan een risicomanagementsysteem. Zo’n systeem is verplicht wanneer er gebruik wordt gemaakt van hoog-risico-AI-systemen.

Veiligheid voorop

De AI Act moet ervoor zorgen dat personen, bedrijven en overheden die in aanraking komen met AI, ervan uit kunnen gaan dat het systeem veilig is. Het toezicht dat in het leven geroepen wordt, moet ervoor zorgen dat onveilige systemen niet meer op de markt verkrijgbaar zijn. Mocht er nog AI in omloop zijn die niet voldoet aan de eisen, dan volgen er hoge boetes voor de ontwikkelaars. Kortom, de AI Act is een bepalend akkoord. Voor nu is er een voorlopig akkoord. De nieuwe regelgeving moet nog goedgekeurd worden door alle EU-lidstaten en het Europese Parlement. 10FORIT houdt u op de hoogte van alle ontwikkelingen omtrent deze nieuwe AI Act.

Voor meer informatie over regels omtrent AI, kunt u contact opnemen met onze consultant Arno van den Broek via contact@10forit.nl of u belt naar +31 88 0016604.

Meld u aan voor de nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van de ontwikkelingen op het gebied van geautomatiseerde communicatie, klantcommunicatie en 10FORIT.