Nieuws

Acceptgiro verdwijnt voorlopig nog niet

Acceptgiro

Op 1 januari 2019 zou de papieren acceptgiro verdwijnen, maar besloten is dit voor onbepaalde tijd uit te stellen (bron; Betaalvereniging Nederland).

Diverse bedrijven en organisaties hadden een voorsprong genomen op het verdwijnen van de acceptgiro en al in een eerder stadium deze naar de prullenbak verwezen. Zij zetten nu in op nieuwe betalingsmiddelen zoals iDEAL, creditcard, PayPal of (digitaal) incassomachtigen.

Waarom wil men de acceptgiro eigenlijk afschaffen, welke alternatieven hiervoor zijn en hoe u het beste klanten over een alternatieve betalingswijze kunt informeren leggen wij in dit artikel nader uit.

Acceptgiro

Waarom wil men de acceptgiro op termijn afschaffen?

Er zijn verschillende redenen om deze betalingsmethode af te schaffen. Hieronder staan de belangrijkste drie op een rij:

  • Het gebruik van de papieren acceptgiro neemt af. Slechts een klein gedeelte van de betalers levert hun acceptgiro nog fysiek in bij de bank. Het overgrote deel betaalt de factuur via internetbankieren of andere digitale betaalmanieren en dat betekent dat de papieren stap overgeslagen kan worden;
  • Daarnaast is een acceptgiro een fysiek product en wordt deze ook fysiek verzonden. Dit brengt t.o.v. van bijvoorbeeld een online betaling extra kosten met zich mee. Kostenreductie/efficiency speelt een belangrijke rol bij de afschaffing van de acceptgiro;
  • Door de verzendtijd die een fysieke acceptgiro met zich meebrengt en betalingsgewoonten van de betaler, komen de inkomsten bij een papieren acceptgiro relatief laat binnen in vergelijking met bijvoorbeeld een betaling via automatische incasso. De betalingstermijn wordt door inzet van andere betalingssystemen verkort.

Welke alternatieven?

Onder onze relaties bevinden zich ook veel woningbouwcoöperaties. Veel van deze organisaties hebben al in een vroegtijdig stadium besloten over te stappen op andere betalingssystemen.
Ook bij zorgverzekeraars hebben wij deze trend waargenomen en we zien dat deze early adaptors met name inzetten op:

  • automatische incasso
  • betaalmail (betaling bijvoorbeeld via IDEAL)
  • een factuur sturen (met bijvoorbeeld een QR-code) waarna de betaler zelf bepaalt hoe betaald wordt

Ook zijn de volgende, minder voor de hand liggende, alternatieven mogelijk:

  • gebruik van overschrijvingsformulieren van de bank
  • betaling via een geld telex kantoor (bijvoorbeeld het GWK)

Wanneer en hoe klanten informeren?

Zoals hierboven aangegeven hebben diverse partijen ervoor gekozen al eerder te stoppen met de acceptgiro. De bedrijven waren organisatorisch en technologisch klaar voor deze stap en zijn klanten gaan informeren over de verandering.
Op ieder moment kan een organisatie dus eigenlijk stoppen met het gebruik van de acceptgiro als betalingsmiddel. Zorg ervoor dat uw organisatie hiervoor uitgelijnd is en houdt rekening met de volgende zaken;

  • Overval uw relaties niet met een te korte adaptietijd. Geef ze de tijd om te wennen aan het idee en de nieuwe wijze van betalen. Plan een ruime periode in voor coulance en extra ondersteuning m.b.t. betalingsvraagstukken;
  • Neem ze bij de hand en leg stap voor stap uit hoe de overgang plaats gaat vinden. Dit kan geautomatiseerd (WhatsApp, voice, sms, post, mail) middels EEZYCOM. Binnen 10FORIT denken wij graag met u mee voor een zo vloeiend mogelijke en klantvriendelijke transitie. Neem hiervoor contact op met Michelle Filbri via contact@10forit.com.
  • Segmenteer het klantenbestand. Klanten verschillen onderling behoorlijk wat betreft betalingsgedrag. Biedt per klantgroep een betaalmethode aan die het beste bij hen past.

Segmentering

Het zal voor een aantal consumenten even wennen zijn om een nieuwe betaalmethode te omarmen. Zorg bijtijds voor de juiste informatie en alternatieven zodat de overgang zo optimaal mogelijk zal verlopen. Uiteindelijk zal de afschaffing leiden tot minder kosten, kortere betaaltermijnen en hogere klanttevredenheid. Wij adviseren daarom niet te lang te wachten.

Hulp nodig met informeren van uw klanten? Wij denken graag met u mee en neem hiervoor contact op met Michelle Filbri via contact@10forit.com

Meld u aan voor de nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van de ontwikkelingen op het gebied van geautomatiseerde communicatie, klantcommunicatie en 10FORIT.

Vraag een gratis EEZYCOM adviesgesprek aan

"*" geeft vereiste velden aan

Deze site is beschermd door reCAPTCHA en Google's Privacybeleid en Servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Vraag nu de EEZYCOM demo aan

"*" geeft vereiste velden aan

Deze site is beschermd door reCAPTCHA en Google's Privacybeleid en Servicevoorwaarden zijn van toepassing.